Stappenplan: presenteer jouw producten op Amazon

Stel, je hebt besloten zelfgemaakte posters te verkopen via Amazon. Waar begin je dan? En, belangrijker nog, waar moet je op letten? Amazon is streng en kritisch. Daar is natuurlijk niks mis mee, we houden immers allemaal van kwaliteit, maar het is wél fijn als je weet waar je aan toe bent. Schelto, managing director van DivisionM, maakte een stappenplan.

Twee manieren van verkopen

In dit geval ben je een ‘thuishobbyist’, dus Amazon ziet jou als Seller. Je zorgt ervoor dat jouw posters online staan op de website van Amazon en wacht simpelweg tot je beet hebt. Je kan ook Vendor worden, op uitnodiging van Amazon, maar daarvoor moet je eerst héél veel posters maken en een naam opbouwen. Meer over het verschil tussen Seller en Vendor lees je hier ».

Voor het gemak doen we nu alsof jij Seller bent. Waar let Amazon op? Hoe zorg je ervoor dat jouw unieke posters goed gevonden worden op die grote internationale marktplaats? Het korte antwoord: tijd en aandacht. Het lange antwoord: volg onderstaand stappenplan.

Stap 1 Denk goed na over de presentatie

Jouw vindbaarheid op Amazon valt of staat met de kwaliteit van content. Er is – zacht gezegd – veel aanbod. Denk dus van tevoren na over de presentatie van je producten en je merk.

Stap 2 Deel veel informatie

Hoe meer informatie jij deelt over je posters, hoe beter. Denk aan de specifieke kenmerken van een poster; welk materiaal, de mate van kwaliteit, maar ook; waarom Astrid van driehoog achter joúw poster moet kopen.

Op Amazon kan je twee pagina’s inrichten: een pagina met alle producten die je aanbiedt en een pagina met meer informatie over je merk (de ‘brand page’). Naast geschreven content is beeld ook erg belangrijk. Productfoto’s gemaakt op een donkere zolderkamer zijn leuk, maar niet goed genoeg voor Amazon. Op de pagina over je merk kan je veel kwijt: video’s, foto’s, merkgevoel, sfeerimpressies. Amazon ziet graag een goedgevulde brand page.

Stap 3 Wees meertalig

Deze stap ligt in het verlengde van stap 2: hoe meer informatie, hoe beter. Dat geldt ook voor de talen. Als jij jouw posters ook wilt verkopen in Engeland, Spanje of Italië, dan moet je ervoor zorgen dat de informatie ook in die talen beschikbaar is. En het moet geen steenkolen Engels, Spaans of Italiaans zijn, want dat keurt Amazon direct af.

Stap 4 Zorg voor reviews

Zonder reviews twijfel je al gauw over de kwaliteit van een product of ben je bang dat je bestelling nooit bij jouw voordeur arriveert. Amazon biedt de optie om een aantal posters naar een consumentenpanel te sturen. De panelleden krijgen de poster gratis en in ruil daarvoor ontvang je (hopelijk positieve) reviews.

Stap 5 Voeg ‘A+ content’ toe

Stel, Astrid heeft de weg gevonden naar een poster met een foto van een bosrijk uitzicht. Als ze naar beneden scrolt, vindt ze meer informatie over deze categorie; meer posters met een natuurlijk tintje. Ze leest ook een wetenschappelijk artikel over het feit dat foto’s van natuur in huis zorgen voor stressreductie. Al die extra informatie noem je ‘A+ content’.  

Stap 6 Adverteer

Je kan jouw product adverteren op Amazon. Daarmee loods je geïnteresseerde Amazon-bezoekers naar jouw product. Niet gek dat Amazon adverteren belangrijk vindt, want ze verdienen eraan en er ontstaat reuring op het platform. Houd dus een (kleine) zak met geld apart voor adverteren.

Stap 7 Verdiep je in de logistiek

Verkopen is één ding, maar je poster moet natuurlijk ook bezorgd worden bij de koper. Dat kan op verschillende manieren: je regelt het zelf, je huurt een bedrijf in dat het voor je doet of je stuurt de posters naar een warehouse van Amazon en laat het aan hen over. 

Stap 8 Ga na of je genoeg tijd en kennis hebt

Is de moed je (een beetje) in de schoenen gezakt na het lezen van dit stappenplan? Amazon is (helaas) geen kinderspel. Bedenk of je genoeg tijd en kennis hebt voor het verkopen via Amazon. Zo niet, dan kan DivisionM je uit de brand helpen. We ondersteunen, geven advies of beheren je account.

Wil je meer weten over Amazon? Laat een reactie achter! Mogelijk schrijven we erover in een volgend artikel.

Schelto Witsen Elias
Managing director DivisionM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *